Få energi till att vinna matchen

För att ha alla möjligheter till att vinna den viktiga fotbollsmatchen är det viktigt att ladda på rätt sätt. Detta gör du bland annat genom att ta smarta val när det kommer till kost och att vila upp ordentligt.

Energi är nödvändigt för att du ska kunna prestera bra på en fotbollsmatch. Hur vi får energi skiljer sig lite från person till person men vissa saker har vi alla gemensamt som att vi behöver bra mat och vatten. För snabb energi precis innan du ska spela kan du dricka en energidryck såsom Nocco.

Energirik mat

Maten är grundläggande för att vi ska få i oss energi så att kroppen orkar jobba. Det i maten som ger oss energi är kalorier, därför är det extra viktigt att du får i dig rätt mängd kalorier. Många som tränar äter alldeles för lite vilket leder till energibrist. Detta är dåligt för hälsan och du kommer att prestera sämre på fotbollen. Ät därför bra mat som ger mycket energi som till exempel:

 

  • avokadoAvokado: Innehåller B-vitamin som gör att kroppen kan förvandla mat till bränsle. Även gott om nyttiga fetter och fibrer.
  • Gröna blad: Spenat, rucola och machesallad är bara några exempel på bladgrönsaker som innehåller mycket järn, kalcium och magnesium vilket är toppen att äta som uppladdning inför träning.
  • Banan: Denna avlånga frukt som är fylld med kolhydrater och kalium ger snabb energi och är det perfekta snacket att äta innan din träning.
  • Rödbetor: Varför inte äta en god rödbetssallad innan fotbollen? Rödbetor innehåller nitrater och antioxidanter som ökar blodflödet och syresättningen i kroppen och kan därmed göra att du orkar mer.
  • Vatten: Detta livsviktiga livsmedel får inte glömmas bort. När du är uttorkad blir du trött vilket påverkar dina prestationer på träning.

Ladda upp på rätt sätt

Det är inte bara mat som är viktigt innan matchen. För att kunna göra bra ifrån dig bör du vila upp dagen innan, och inte träna denna dag. Det är även viktigt att värma upp ordentligt precis innan matchen för att få igång dina muskler igen. Glöm inte bort att stretcha efter att du vunnit matchen!