Populära sporter hos ungdomar

Ungdomar runtom i Sverige utövar sporter varje dag som en aktivitet efter skolan. Det finns ett stort utbud av sporter men vilka är egentligen de mest populära? 

Barn börjar tidigt med idrott och det är viktigt att testa många olika alternativ för att veta vilken dem tycker är roligast. Just för barn finns det därför många alternativ att välja mellan, däremot kan utbudet variera beroende på vart dem bor. Enligt idrottsstatistik.se var det 58 miljoner träningstillfällen år 2016 i åldrarna 7-12. Vilka är egentligen de mest populära sporterna inom dessa 58 miljoner träningstillfällena? 

Bollsport tar förstaplatsen

Av alla sporter ungdomar utövar ligger fotboll på förstaplatsen. Vad är det som gör fotboll så populärt egentligen? Sporten fotboll kräver ingen dyr utrustning, utan det krävs endast en fotboll, något som kan utmärka ett mål och flera engagerade spelare, mer än så är det inte. Sedan fotbollen officiellt grundades på 1800-talet har det grundats många olika idrottsförbund för fotboll världen över och det blir bara fler och fler. Ytterligare en bollsport som blivit populär är innebandy. Det kräver lite mer utrustning men är i grunden enkla spelregler för ungdomar att lära sig. 

Sporter utan boll

Näst på listan kommer löpning, friidrott och dans. Friidrott har många moment du kan välja mellan. Om du vill hoppa kan du välja mellan höjd-, stav- och längdhopp men om du hellre vill slänga saker finns det spjutkastning, slägga och diskus. Löpning går att utöva inom friidrotten och det är dessutom en populär sport utanför friidrotten.