Så kan du stanna som utländsk fotbollsspelare

Har du kommit hit från utlandet för att spela fotboll i ett svenskt lag? Då kanske du även vill stanna och ansöka om att bli svensk medborgare? Det är inte så lätt som du kanske tror och du kan behöva en rådgivare för att försäkra dig om att allt går rätt till.

Under åren har det dykt upp flera historier om utländska spelare som kommer hit och spelar för svenska fotbollslag men inte får betalt. Om du vill undvika detta är det viktigt att du tar reda på vad som gäller och vad du har för rättigheter.

Ta hjälp av en specialiserad advokat

Legal,Counsel,Presents,To,The,Client,A,Signed,Contract,WithAtt få stanna som utländsk fotbollsspelare faller under migrationsrätten. Vill du ha råd och stöd ska du därför vända dig till en advokat inom migrationsrätt som kan hjälpa dig med din medborgaransökan. Det är väldigt viktigt att din ansökan blir rätt från början om du vill undvika onödiga handläggningstider. Tillsammans med en advokat kan du gå igenom allt i lugn och ro och se till att alla papper är i sin ordning. Se till att välja en bra advokat som du känner dig trygg med.

Detta gäller för dig som är fotbollsspelare

Om du kommer som fotbollsspelare från ett land utanför EU måste du ha ett arbetstillstånd för att vistas här lagligt. Då måste du även kunna påvisa att du har en lön på 14 300 kronor. Du måste alltså försäkra dig om att din klubb kommer betala ut denna summa till dig varje månad. Det finns även ett annat problem som du måste ta hänsyn till, arbetstillståndet gäller bara för dig som kommer för att spela i en av de högre divisionerna. Det rör sig alltså om Allsvenskan och Superettan om du är man och Damallsvenskan och Elitettan om du är kvinna. Det är bestämmelser som Migrationsverket och Riksidrottsförbundet kommit fram till tillsammans. I de lägre ligorna får klubbarna alltså inte betala ut lön till dig som spelare.

Om du spelar i de lägre divisionerna

Soccer,Ball,On,The,Green,GrassDu kan även spela i de lägre ligorna men då kan klubben inte betala ut någon lön till dig. Då behöver du inte heller ansöka om arbetstillstånd. Dock måste din klubb se till att registrera dig hos Svenska Fotbollsförbundet så snart som möjligt. Detta är det som gäller:

  • En spelare kan bara vara registrerad i ett land åt gången
  • Det kan ta allt från 4 dagar till en månad att bli registrerad
  • Om svaret dröjer kan du få ett tillfälligt tillstånd

Skulle du stanna några år kan du senare ansöka om svenskt medborgarskap. En sådan ansökan lämnar du in till Migrationsverket. Dock måste du uppfylla de kraven som finns för att bli svensk medborgare. Dessa varierar lite beroende på vart du kommer ifrån och dina förutsättningar. Därför är det smidigast att gå via din advokat eller kontakta Migrationsverket direkt om du har frågor. Som svensk medborgare får du bland annat rösta i Riksdagsvalen och kan bli en del av vårt samhälle på alla sätt och vis.