Så köper du en ungdomssäker kajak

Alltfler familjer och ungdomar upptäcker tjusningen med att paddla kajak. Det kan tyckas enkelt att köpa en eller flera kajaker som hela familjen ska använda, men vad behöver du som förälder egentligen tänka på när det gäller köp samt regler och säkerhet? Här kan du läsa mer om vad du behöver tänka på när barn och ungdomar vill paddla kajak.

Finns det några särskilda regler att hålla koll på när barn och ungdomar ska paddla kajak? Får ungdomar verkligen vistas själva utan föräldrar på sjön? Vilka regler gäller när det handlar om sjövett och säkerhet? Frågorna kring det första kajakköpet är många. Här reder vi ut begreppen.

Tips och råd inför köpet

När det är dags att köpa kajak är det klokt att först göra lite research. Hos Sveriges ledande kajakbutik Söderkajak.se kan du få hjälp att hitta rätt kajak. Här finns mängder av kajaker och tillbehör. Fri frakt på hela sortimentet och 5 års garanti gör inte köpet sämre. Den som verkligen vill sätta sig in i vad det innebär att köpa en kajak kan ha stor nytta av transportstyrelsens broschyr Råd och tips till dig som vill paddla kanot. Här kan du läsa om både kanoter och kajaker samt flytväst och nödvändig utrustning. Det finns ingen lag som säger att du måste bära flytväst, men det är klokt att se till att alla som vistas på sjön har flytväst på sig.

Tips kring vilken typ av kajak du ska köpa hittar du hos Friluftsfrämjandet, som bland annat tar upp vikten av en stryktålig kajak för nybörjare som dessutom är stabil. Ålder, vikt och storlek avgör valet av kajak. Barn behöver kortare kajak för att kunna hantera den, men en bra regel är att ju längre personen är desto längre behöver kajaken vara. Vuxna kan hantera en kajak på 5 till 6 meter medan en kajak på 4 meter rekommenderas till barn och ungdomar. Tänk på att fotstöd och sits ska passa den som paddlar.

Säkerhet framför allt

Kajaken är låg och syns inte så bra på sjön. En viktig regel är därför att inte lämna barn och ungdomar obevakade på sjön. Räkna alltid med att andra båtar inte kan se kajaken och håll er utanför farleder. Paddlar du kajak i mörker ska den förses med vitt ljus. Ha alltid med en mobiltelefon om olyckan skulle vara framme.