Utred din pollenallergi och hitta en lösning

Pollenallergi och träning är för många en tråkig och ofrånkomlig kombination som bjuder på en del bekymmer. Vad kan du göra för att lindra symtomen från pollenallergi? Vilka mediciner och behandlingar passar bättre än andra? Är det möjligt att njuta av utomhusträning med pollenallergi över huvud taget?

Som tur är, är det möjligt att få hjälp med din pollenallergi och kunna leva ett relativt normalt, aktivt liv. Det viktigaste är att få hjälp att klassificera din pollenallergi av proffs. Normalt är det antingen björk- eller gräspollen som allergiker har problem med. Detta påverkar i sin tur när på våren eller sommaren som du bör vara extra försiktig, och kan också påverka symtom och behandlingsalternativ. Att få en klar bild över din situation är det absolut första steget till att hitta en lösning.

Välj rätt tid, plats och väder

När du tränar ökar din andningsfrekvens. Det betyder att du inhalerar mer pollen än vanligt, vilket kan göra det svårt för pollenallergiker att träna och motionera utomhus. Det är dock sällsynt att träning vid pollenallergi är direkt farligt. Det är snarare så att kroppen blir mer utmattad.

En bra grundregel är att följa pollenrapporten. Där får du dagliga uppdateringar om pollenläget i Sverige. Det gör det enklare och säkrare att planera in dina träningsdagar. En stor del av att springa i naturen är den fantastiska växtligheten, men som pollenallergiker kan det vara bra att springa eller träna på ställen där det inte är så mycket växter. Och var ärlig mot dig själv: ibland är det helt enkelt bäst att träna inomhus. Det är tråkigt, men för din hälsa och din prestations skull bör det alltid vara värt att åtminstone överväga.

Om du har möjlighet att själv bestämma när du ska träna, är det bäst att schemalägga träningen tidigt på morgonen när daggen ligger på gräset och bladen. Vatten binder nämligen pollen. När solen kommer fram, dunstar daggen bort och sprider ut pollen i luften. Eftersom vatten binder pollen är det också en bra idé att träna när det regnar eller strax därefter, om det inte är för problematiskt för dig. Det kanske inte är så kul eller praktiskt att träna fotboll i regn hundra procent av gångerna. Men löpträning, till exempel, är förhoppningsvis lite enklare att uthärda i regn. Många föredrar faktiskt att träna i regn, med eller utan allergi. Andra tips är att alltid duscha efter träning och då även håret. Mycket pollen kan fastna i håret under löprundan. Av samma anledning bör du undvika hundar eller katter som varit utomhus mycket.

Sammanfattning av vilka försiktighetsåtgärder:

  • Kolla pollenrapporten
  • Undvik tät växtlighet
  • Konsultera med läkare
  • Träna vid regn

Kom ihåg att du inte är ensam

Ungefär 30 % av Sveriges befolkning har någon form av pollenallergi. Även om det ibland kan kännas orättvist att du inte kan njuta av naturen lika mycket som andra, är du alltså långt ifrån ensam. Trötthet, huvudvärk, andningsbesvär, klåda och hosta är något som drabbar många andra.

Det finns olika sätt att behandla pollenallergi. Det finns kortsiktiga lösningar, till exempel antihistamin, som lindrar symtomen. Det finns också långsiktiga behandlingar som allergen immunterapi. Behandlingen går att få genom antingen vaccination eller tabletter och har hjälpt många som haft så kraftig pollenallergi att det påverkar vardagen.