Gör pcr test inför barnens sporttävlingar

Efter ett tumultartat pandemi-år börjar coronakrisen sakta men säkert avta. Vaccinationer, ökad kunskap om sjukdomen och olika restriktioner har alla hjälpt till i bekämpandet av Covid-19. Nu är det dags att börja se framåt men det gäller att vara ansvarsfull.

En av de mest efterlängtade nystarterna är sportevents för både barn och vuxna. Redan tidigt under pandemin påpekade Folkhälsomyndigheten hur viktigt det är med barn- och ungdomsidrott och från och med juni blir det åter möjligt att samlas på sporttävlingar. För att göra detta så säkert som möjligt för alla inblandade är det en bra idé att göra ett pcr test inför matchen så att du minskar smittorisken ytterligare. Resultatet brukar komma inom några timmar och sedan kan du heja på ungarna med gott samvete.

Håll hälsan i topp

Att skydda sig från att insjukna i Covid-19 kan gå till på många olika sätt. I vardagen är det viktigt att fortsätta hålla avstånd och att stanna hemma vid minsta symptom. Rent praktiskt innebär det att publiken på ett sportevent bör sitta ett par meter ifrån varandra och att du gärna bär ansiktsmask om du behöver köa inomhus. En liten flaska handdesinfektion kan vara behändig om du tar i räcken och dörrhandtag och att inte ta i hand om du träffar på bekanta. Hittills är det framförallt äldre som drabbas hårdast av virussjukdomen men med den nya delta-varianten kryper smittan ner i allt yngre åldrar, vilket kan få en hel del negativa konsekvenser för barns och ungdomars idrottsaktiviteter om den tillåts få fäste.

Vaccinering för barn

Det diskuteras om barn över 12 ska vaccineras eller inte för att motverka spridandet av coronaviruset och dess olika varianter. Eftersom det framförallt är äldre tonåringar som ofta för smittan vidare anser många länder att det är viktigt att vaccinera dem. Som förälder är det också viktigt att verkligen få familjens yngre medlemmar att inse allvaret med sjukdomen. Bara för att de inte ligger i den högsta riskgruppen innebär det inte att andra i familjen inte gör det. Nu när det äntligen går att besöka mor- och farföräldrarna bör det gå så säkert till som möjligt, och även om de nu är vaccinerade är skyddet aldrig hundraprocentigt. Även här kan således ett pcr test vara fördelaktigt och besöket därmed endast bli trevligt och glädjefyllt.