Såhär undviker du att slita ut kroppen vid ungdomssport

Är du flitigt aktiv inom någon typ av elitidrott på ungdomsnivå gäller det att ta hand om din kropp. Ju tidigare du börjar att använda rätt utrustning och rehab produkter, desto mer kommer kroppen att orka. Dessutom under längre tid.

Här är några tips på hur du kan undvika slitage på kroppen och lära dig anpassade knep för dig som sysslar med ungdomssport.

Förebyggande åtgärder

Även om kroppen oftast är som mest pigg i tonåren kan intensiv träning leda till framtida problem med skador. Därför är det alltid en fördel att redan i ungdomen tänka på att träna på ett förebyggande sätt. Här är rätt rehab utrustning A och O oavsett vilken sport du elittränar inom. Spelar du fotboll, handboll eller basket är exempelvis knät väldigt utsatt och med ett anpassat knäskydd kan du undvika onödiga skador eller förslitningar.

Cirka var fjärde person över 45 år i Sverige har artros”, skriver Läkartidningen.

Är du istället elitutövare inom löpning kan du också lätt drabbas av smärta och verk från knät. Så kallat löparknä, som också kan leda till knäartros. Rehab produkter i form av skydd, stöd och liknande är alltid att rekommendera. Även stödstrumpor är ett hjälpande inslag som förbättrar blodcirkulationen i benen.

Att träna förebyggande innebär också att du planerar dina träningspass på ett optimalt sätt. Du har förmodligen till din tränare till hjälp, men det är viktigt att du också tar ansvar för din kropp. Variera passen och försöka att lägga upp träningen med balanserade rutiner.